Zašto je grijanje na pelete najisplativija opcija ove zime?

Sezona grijanja još nije u punom jeku, a vas već oblijeva hladan znoj dok otvarate račune za plin? O grijanju na struju ni ne pomišljate, a iako vam je solarna energija primamljiva, investicija u panele je ipak pozamašna. U ovoj energetskoj krizi, mnogi su se okrenuli tradicionalnim načinima grijanja – poput grijanja na drva. No, budući da cijena metra drva, primjerice bukve, doseže čak 70 €, ni to baš nije povoljan odabir ako se uzme u obzir da vam za kuću od, recimo, 150 kvadratnih metara treba oko 25 m drva na godinu.

 

Sasvim neočekivano, ovim spletom okolnosti kao energent budućnosti nametnuli su se – peleti.

 

Peleti su mali čvrsti cilindrični komadi drvnog materijala, obično izrađeni od piljevine ili drugih biomasa koje su se nekada deponirale. Spadaju u kategoriju biogoriva koje se koristi za dobivanje toplinske energije. Prelazak na grijanje na pelete može biti dobar izbor za mnoge ljude, jer peleti su čisti, energetski učinkoviti i ekološki prihvatljiv način grijanja. Ubrajaju se u obnovljive izvore energije i u potpunosti zadovoljavaju visoke ekološke standarde. Ni njihova proizvodnja niti izgaranje ne ugrožavaju okoliš, kao ni prirodni ekosustav u širem pogledu.

 

Ako i vi razmišljate okrenuti se grijanju na pelete ove zime, pet je velikih faktora koje prije trebate uzeti u obzir, a primarno se odnose na nabavu, korištenje i skladištenje peleta:

 

1.Dostupnost peleta

Prije prelaska na grijanje na pelete prvo trebate znati gdje ćete ih moći kupiti i hoće li vam biti dostupni. No, srećom, dostupnost peleta ni u kojem području Hrvatske nije upitna jer pelete možete nabaviti u vašem najbližem Prima salonu i to po najnižoj cijeni.

 

Peleti su energent budućnosti

Foto: Prima

 

Posjetite jedan od 55 Prima salona u Hrvatskoj i uz pomoć prodajnih savjetnika nabavite dovoljnu količinu peleta za ovu zimu. Više informacija možete pronaći i u najnovijem letku.

 

2. Potreba infrastruktura

Prilikom instalacije peći na pelete, možda ćete trebati prilagoditi postojeći sustav grijanja ili instalirati dimnjak ili ventilacijski sustav. K tome, postoje različite vrste peletnih sustava, uključujući peletne peći i peletne kotlove. Trebate razmisliti o kojoj vrsti sustava najbolje odgovara vašim potrebama i infrastrukturi vašeg doma.

 

Pelet peći obično su vrlo energetski učinkovite, ali učinkovitost se može razlikovati ovisno o modelu peći i kako je instalirana. Stoga, pažljivo proučite specifikacije i upute za upotrebu peći, a prepuručuje se da instalaciju prepustite stručnjacima.

 

3. Troškovi

Procijenite koliko će vas koštati prelazak na grijanje na pelete. To uključuje nabavku peći na pelete, skladištenje i kupovinu samih peleta. Peleti se većinom pakiraju u vreće od 15 kg. U Prima salonima, vreću možete nabaviti po najpovoljnijoj cijeni na tržištu od samo 5,10 €. U ostalim trgovinama cijene se uglavnom kreću oko 7 € po vreći.

 

Peleti se prodaju u velikim vrećama od 15 kg

Foto: pvproductions/Freepik/Prima

 

Kako biste bili sigurni da je prelazak na grijanje za vas dugoročno isplativ pothvat, napravite izračun. Primjerice, za grijanje kuće od nekih 150 kvadratnih metara potrebno vam je od pola vreće do četiri vreće peleta dnevno. U ljetnim mjesecima kada grijete samo vodu biti će vam dovoljno pola vreće peleta na dan, dok ćete u zimskim mjesecima na grijanje potrošiti i do četiri vreće peleta. Dakako, potrošnja ovisi o tome koliko visoku temperaturu želite u vašem domu.

 

4. Skladištenje

Peleti se obično prodaju u velikim vrećama od 15 kg koje su vrlo jednostavne za prenošenje i skladištenje. Peleti su relativno dobro zaštićeni jer se nalaze unutar plastičnih vreća, no posebice zimi, kada je potrošnja peleta povećana, trebate imati adekvatno skladište za njih. Treba vam suho, dobro prozračeno mjesto koje je zaštićeno od vlage kako bi peleti ostali kvalitetni te kako bi vašem domu u hladnim zimskim mjesecima osigurali toplinu.

 

Peleti su biogorivo koje zadovoljava visoke ekološke standarde

Foto: Racool_studio/Freepik/Prima

 

5. Održavanje

Peleti su drvena smjesa nakon koje ostaje pepeo, jednako kao i kod grijanja na drvo. Samim time, peć na pelete potrebno je povremeno čistiti kako bi rezultati grijanja bili na što boljoj razini. To uključuje čišćenje pepela i drugih ostataka. Stručnjaci ističu kako je peći dovoljno čistiti jednom tjedno, a budući da peći na pelete ne stvaraju puno nečistoća, dimnjak će nećete trebati često čistiti, ali svakako ga se preporučuje prekontrolirati s vremena na vrijeme. K tome, peći na pelete su automatizirane pa ih majstor za grijanja ne mora često kontrolirati.

 

Ove zime odaberite pelete. Mislite zeleno i grijte se povoljno!

 

Podijeli:

  • Vlastita proizvodnja
    Prima za Vas upravlja kompletnim procesom proizvodnje namještaja od razvoja proizvoda i proizvodnje do dostave i montaže.
  • Domaća sirovina
    Prima koristi vrhunsku domaću sirovinu za izradu hrvatskog Prima namještaja.
  • Jamstvo kvalitete
    Prima, certificirani proizvođač namještaja, jamči vrhunsku kvalitetu te kontrolirane dobavljače.
  • Kratki rokovi isporuke
    Vlastiti razvoj proizvoda, proizvodnja, dostava i montaža omogućuje kratke rokove isporuke našim kupcima.
  • Razgranata mreža salona
    Prima je najveći maloprodajni lanac namještaja u regiji sa razgranatom mrežom od 57 Prima salona u Hrvatskoj.
  • Brza montaža i dostava
    Vlastita proizvodnja i brza izrada omogućuju kvalitetnu i brzu dostavu i montažu u Vašem domu.
  • Stručno savjetovanje
    Vrhunski tim Prima stručnjaka na usluzi Vam je pri odabiru cjelovitog rješenja za opremanje stanova, apartmana ili kuća za odmor.
  • Individualan pristup
    Za Vas radimo besplatnu izmjeru u Vašem domu i prijedlog idejnog rješenja opremanja interijera.
  • Hrvatski dizajn
  • Hrvatska proizvodnja
  • Hrvatska kvaliteta