Kako smo od ognjišta i kredenaca došli do savršenih kuhinja po mjeri?

Stan ili kuća često imaju mnogo spavaćih soba, kupaonica i prostorija za sjedenje i odmor, ali uvijek postoji samo jedna kuhinja. Jeste li se ikada zapitali zašto je to tako?

Jednostavno rečeno, kuhinja je srce doma, a srce je uvijek samo jedno.

 

Ne postoji dan u vašem životu kada nećete imati razloga za ući u kuhinju. To je prostorija u kojoj započinjete svoj dan, gdje pripremate hranu, gdje jedete, gdje pijete, gdje se družite, gdje se okuplja cijela obitelj.

Zapravo, kuhinja je mjesto za gotovo sve i ujedno je najčešće korištena prostorija u kući, stoga je li doista iznenađujuće što je smatramo srcem doma?

 

 

Uistinu je važno da boravak u kuhinji bude pravi užitak. Zato lijepu kuhinju treba smatrati dugoročnim ulaganjem u zdravlje i sreću svih koji u nju zalaze. Funkcionalna i estetski dotjerana kuhinja uvući će obitelj i goste u samo srce vašeg doma i zaogrnuti ih toplinom.

Želite li i vi imati takvu ugodnu kuhinju koja će svojim inovativnim funkcionalnostima i modernim dizajnom ostvariti sve vaše želje, potaknuti vas na druženja i kreativne pothvate u pripremi finih jela, onda je Prima kuhinja po mjeri prirodan izbor za vas.

 

 

Raskošnu ponudu modernih programa kuhinja koji će vas oduševiti pronađite u Prima Mjesecu kuhinja i uštedite za obitelj jer vas od 2. veljače do 1. ožujka 2023. godine častimo:

  • besplatnom izmjerom i prijedlogom idejnog rješenja
  • rok isporuke kuhinja po mjeri već od 60 dana
  • uštedama od velikih 50% na kuhinje po mjeri te 40% na modularne kuhinje
  • gratis Bosch perilicom posuđa*.

 

No, je li kuhinja oduvijek bila srce doma? Jesu li kuhinje prije 50 godina imale iste elemente i funkciju kao i danas? Kako su se kuhinje mijenjale kroz desetljeća, a koji je danas ideal – kako izgleda savršena kuhinja, čemu stremimo? Kada je vrijeme za novu kuhinju? Na ova pitanja odgovorile su nam dvije stručnjakinje iz odjela Razvoja proizvoda Prima grupe, produkt dizajnerica Mia Zadro i arhitektica Anita Šola.

Činjenica je da se kroz povijest mijenjao način života u ruralnim i urbanim krajevima Hrvatske, a tako je i kuhinja kao centralni dio doma, mijenjala svoje odlike i izgled. Ono što je nekada u domu bilo ognjište, sada je moderna kuhinja s funkcionalnim kućanskim aparatima i prostorom za odlaganje.

 

 

- Za vrijeme 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća u mnogim su kućanstvima uz peći na drva još uvijek bili prisutni starinski kredenci koje su postepeno zamijenile moderne kuhinje iz tadašnjih tvornica namještaja. U mnogim domovima u kuhinji se i spavalo, a tko nije imao kupaonicu, kupao se u kuhinji - rekla je Mia. Kuhinja je i tada, kao mala prostorija s ognjištem, bila srce doma u kojem se doslovno odvijao svakodnevni život.

 

No, izgradnjom novih i modernih naselja te preseljenjem u stanove, povećala se potreba za funkcionalnim rješenjima te industrijskom, bržom i jeftinijom proizvodnjom kuhinja, ali i ostalog namještaja. Taj proces bio je popraćen i inovacijama u kućanskim aparatima.

 

 

- Lakirani masiv zamijenile su žive boje i novi materijali kao što je ultrapas, koji je tada ušao na velika vrata i godinama odolijevao kvalitetom. Potom, 70-ih godina nastale su neke od najpopularnijih kuhinja na ovim prostorima od kojih su mnoge još i danas u upotrebi, a počinje se sve više voditi briga o izgledu posuđa i kuhinjskih pomagala. Do 1980-ih stvorila se ideja o potpuno otvorenoj kuhinji s aparatima koji nisu samo funkcionalni, već i izgledaju odlično – istaknula je produkt dizajnerica.

 

Otada se kuhinja, kao centar doma, postepeno otvara prema drugim prostorijama doma, blagovaonici i dnevnom boravku, te postaje centar druženja ukućana i njihovih gostiju. No, kako tvrdi arhitektica Anita, unatoč uvriježenom mišljenju, standardne dimenzije kuhinjskih elemenata i zakonitosti projektiranja kuhinja još od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas se nisu mijenjale.

 

- Zapravo, još davne 1936. godine postavljen je zlatni standard u osmišljavanju kuhinjskih sastava koji vrijedi i danas. To znači da elementi trebaju biti dubine 60 cm, a visina radne plohe od 85 do 92 cm. Doduše, nekada se mogla kupiti kuhinja isključivo 85 cm visine, dok se danas bira prema osobnim preferencijama. Optimalan razmak između donjih i gornjih elemenata treba biti 50-60 cm, a manipulativni prostor između nasuprotnih kuhinjskih elemenata 110-120 cm. No, u zadnjih 20-ak godina trendovi ipak idu u korist veće visine radne plohe i gornjih elemenata - objasnila je Anita.

 

 

Životni standard, kao i standardi gradnje kuća i stanova, zadnjih desetljeća su se drastično mijenjali. No, prostori kuhinja su se povećali jer nisu morali ispunjavati više funkcija, odnosno biti ognjište – centar kuće u kojem se kuha, jede, druži i spava. Zato se visina stropa standardizirala, kaže Anita, i povisila na 270 cm čime se otvorio prostor za više gornje elemente. Sve većom upotrebom sustava centralnog grijanja te komercijalno dostupnom tehnologijom ukinula se potreba za ložištem u kuhinji i otvorio se prostor za sve modernije i efikasnije kućanske uređaje, od štednjaka i perilice posuđa do hladnjaka i zamrzivača.

- Način koncipiranja kuhinje ovisi o prostoru, on diktira hoće li kuhinja biti linearna s otokom, u obliku slova U, otvorena prema blagovaonici i dnevnom boravku ili zasebna prostorija. Trendovi projektiranja prostora kuhinje su se mijenjali počevši od malih zatvorenih prostorija, spajanja kuhanja i blagovanja te, konačno, spajanje boravka i kuhinje u prostranu dnevnu zonu. Posljedično se otvara i sam koncept kuhinje pa se uvode šankovi, kuhinjski otoci i tlocrti u obliku slova L ili U - rekla je arhitektica.

Sva ova bogata povijest razvoja kuhinja malim pomacima nas je dovela do današnjeg ideala – moderne kuhinje po vašoj mjeri.

 

 

- Danas se u svim domovima, neovisno o kvadraturi, teži open spaceu, otvorenim kuhinjama, blagovaonicama i dnevnim sobama koje su povezane i stilski ujednačene. Ipak, funkcionalnost kuhinje je na prvom mjestu prioriteta kupaca, a u tome veliku ulogu ima moderan dizajn koji je oplemenio kuhinje čistim linijama namještaja, praktičnim rješenjima za odlaganje, funkcionalnim otocima, kako u velikim stanovima, tako i u prostorima malih kvadratura gdje posebno dolaze do izražaja svi benefiti kuhinja po mjeri kojima se iskorištava svaki centimetar slobodnog prostora – opisala je produkt dizajnerica Mia.

Ako ste u opisima kuhinja iz proteklih desetljeća prepoznali i svoju kuhinju – vrijeme je za modernizaciju. Požurite u Prima salone na Mjesec kuhinja, pronađite svoju kuhinju iz snova i krenite u renovaciju.

 

 

Stručnjaci uvijek savjetuju da je ključno razmišljati dugoročno kako bi vaša nova kuhinja odoljela prolaznim trendovskim opsesijama. Kada kupujete novu kuhinju, neka bude bezvremenska. Funkcionirat će još godinama, čak i generacijama. Pritom, ključan je savjet – nemojte štedjeti.

Važno je stvoriti dizajnerski okvir koji je funkcionalan i kvalitetan. Primjerice, iveral i MDF su materijali koji se najčešće koriste za fronte i koji imaju gotovo neograničeni vijek trajanja. Mogu biti oštećeni samo mehaničkom traumom.

Moderna funkcijska shema kuhinje treba biti čim praktičnija i u optimalnim uvjetima slijedi dinamiku: hladnjak - priprema hrane za pranje - pranje - priprema hrane za kuhanje - kuhanje - posluživanje.

 

 

Nemojte čekati, kreirajte kuhinju koja će vas oduševiti svakog jutra kada kuhate prvu kavu i na kraju svakog dana kada pripremate večeru za obitelj.

Više detalja o Prima Mjesecu kuhinja pročitajte na blogu.

 

*Perilice širine 60 cm: za kupnju drvenog dijela kuhinje po mjeri iznad 6.700,00 €i 3 BOSCH aparata - GRATIS BOSCH perilica SMV4ECX26E u iznosu od 878,62 €; za kupnju drvenog dijela kuhinje po mjeri iznad 4.700,00 € i 3 BOSCH aparata - GRATIS BOSCH perilica SMV46KX04E u iznosu od 713,12 €; za kupnju drvenog dijela kuhinje po mjeri iznad 2.700,00 € i 3 BOSCH aparata - GRATIS BOSCH perilica SMV24AX00E u iznosu od 453,91 €.

Perilice širine 45 cm: za kupnju drvenog dijela kuhinje po mjeri iznad 2.700,00 € i 3 BOSCH aparata - GRATIS BOSCH perilica SPV4XMX28E u iznosu od 696,79 €.

Podijeli:

  • Vlastita proizvodnja
    Prima za Vas upravlja kompletnim procesom proizvodnje namještaja od razvoja proizvoda i proizvodnje do dostave i montaže.
  • Domaća sirovina
    Prima koristi vrhunsku domaću sirovinu za izradu hrvatskog Prima namještaja.
  • Jamstvo kvalitete
    Prima, certificirani proizvođač namještaja, jamči vrhunsku kvalitetu te kontrolirane dobavljače.
  • Kratki rokovi isporuke
    Vlastiti razvoj proizvoda, proizvodnja, dostava i montaža omogućuje kratke rokove isporuke našim kupcima.
  • Razgranata mreža salona
    Prima je najveći maloprodajni lanac namještaja u regiji sa razgranatom mrežom od 57 Prima salona u Hrvatskoj.
  • Brza montaža i dostava
    Vlastita proizvodnja i brza izrada omogućuju kvalitetnu i brzu dostavu i montažu u Vašem domu.
  • Stručno savjetovanje
    Vrhunski tim Prima stručnjaka na usluzi Vam je pri odabiru cjelovitog rješenja za opremanje stanova, apartmana ili kuća za odmor.
  • Individualan pristup
    Za Vas radimo besplatnu izmjeru u Vašem domu i prijedlog idejnog rješenja opremanja interijera.
  • Hrvatski dizajn
  • Hrvatska proizvodnja
  • Hrvatska kvaliteta