Andrijana Franjić: Moj dnevnik stručne prakse u Prima grupi

Za Andrijanu Franjić iz Suhopolja, mjesta 10-ak kilometara udaljenog od Virovitice, nikada nije bilo dvojbe. Još od osnovne škole znala je da želi raditi s drvom, a za to je uvelike zaslužan njezin otac Antun koji gotovo cijeli svoj život vozi kamione s trupcima.

 

- Tata puno zna o drvima i kroz godine me mnogo čemu naučio, ipak u svemu je ključnu ulogu imala mala obiteljska stolarija u susjedstvu u kojoj su mahom nastajali kinderbeti i mali dječji namještaj. Tamo sam na svoje oči vidjela tu čaroliju preobrazbe običnog drveta, koje svaki dan vidimo uz cestu, u savršene uporabne komade namještaja kao što su stol, stolica, ormar - prisjetila se 22-godišnja Slavonka tog trenutka u kojem ju je osupnula bezgranična raskoš drva.

 

 

Andrijana je studentica treće godine preddiplomskog studija Drvne tehnologije na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilište u Zagrebu koji provodi projekt stručne prakse s drvnoprerađivačkim tvrtkama. Ona je, pak, odabrala baš Prima grupu u kojoj je provela 20 radnih dana na stručnoj praksi, a informacije koje su je potaknule da nam se javi pronašla je na našoj web stranici.

 

Kako bi usavršila svo znanje potrebno za rad u proizvodnji, od trupca pa sve do finalnog proizvoda, Andrijana planira upisati i diplomski studij Drvnotehnološki procesi. Potom, pak, želi pronaći posao u proizvodnji, u tvornici koja se bavi preradom masiva poput tvornice Prima Mobilis u Garešničkom Brestovcu koja je fokusirana na proizvodnju masivnog namještaja, madraca i tapeciranih kreveta.

 

 

- Puno korisnih savjeta, posebice oko toga što da učim mimo faksa jer će mi dobro doći u izgradnji karijere, dao mi je Vid Palalić iz odjela razvoda proizvoda u Prima grupi. On je završio fakultet koji i ja pohađam, a isto je na stručnoj praksi bio u Primi te se na koncu tu i zaposlio - istaknula je Andrijana.

 

U svojih 20 dana prakse bila je tri grada – Zagrebu, Garešnici i Varaždinu, prošla je kroz desetak različitih segmenata poslovanja i upoznala, čini joj se, stotine ljudi, zaposlenika Prima grupe.

 

- Prvi dan sam provela u odjelu razvoja proizvoda gdje me oduševio proces nastanka novog namještaja, od ideje, preko crtanja i renderiranja do proizvodnje. Jedan dan sam, pak, provela prateći Miu Zadro iz odjela razvoja i posao koji radi mi se činio svemirski, ne znam kako to drugačije opisati. Bila sam i u tvornici Prima Mobilis u Garešničkom Brestovcu gdje sam imala priliku naučiti kako se planira proizvodnja i vidjeti sve od pilane do skladišta gotovih proizvoda. U Varaždinu sam posjetila tvrtku Luce produkt koja je dio Prima grupe, a poslovanje temelji na proizvodnji i veleprodaji tapeciranog i pločastog namještaja. Potom su me u Prima salonu na Jankomiru zaposlenici upoznali s maloprodajom i načinom komunikacije s kupcima, a u salonu u Westgateu naučila sam sve trikove slaganja salona. Zadnji na listi bili su odjeli marketinga i produkcije medijskog sadržaja. Zanimljivo mi je da sam sada napokon uživo vidjela gdje se primjenjuje svo to teoretsko znanje koje sam naučila na fakultetu - rekla nam je Andrijana.

 

 

Najzahtjevnijim joj se činio posao odjela razvoja proizvoda kroz koji su je vodili Mia Zadro, Luka Dundović, Karla Harazim i Anita Šola jer, kako kaže, ima puno stavki koje stalno treba imati na umu. Valja pratiti trendove, konkurenciju, razmatrati aktualnu ponudu, odlučivati o uvozu i izvozu proizvoda, smišljati i dizajnirati nove te još mnogo toga.

 

- Ne znam imam li ja kapacitet raditi taj posao. Smatram da zasad nemam, ali jednog dana, tko zna… - dodaje.

 

Ukupna ocjena stručne prakse u Prima grupi je 5/5, kaže Andrijana.

 

 

- Zašto tako visoka ocjena? Jednostavno je! Svi su se maksimalno potrudili da me upoznaju s tvrtkom i svojim poslom - otkriva Slavonka.

 

Upravo je ta posvećenost i rad sa studentom posebnost Prima grupe koja svake godine poziva studente Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije te srednjih strukovnih škola diljem Hrvatske da se kroz prasku pridruže našim timovima u maloprodaji i proizvodnji. Naš savjet je - budi ono što jesi jer cijenimo tvoj rad, a nakon uspješno odrađene prakse, nadamo se nastavku suradnje! Svi zainteresirani mogu nas kontaktirati na ljudski.potencijali@prima-namjestaj.hr 

 

- Voljela bih jednog dana i sama raditi u Primi jer me oduševilo sve što sam vidjela i naučila. Poslovanje se odvija besprijekorno, sve je umreženo i dobro posloženo. Sve ima smisla i svi u svakom trenutku znaju točno što trebaju raditi. Zato smatram da bih se mogla uklopiti u neki od timova – priznaje Andrijana.

 

Očarao ju je svijet uređenja interijera, a sama, kaže, obožava tradicionalan, obiteljski slavonski stil u kojem je drvo izuzetno zastupljeno, sve je od masiva, oplemenjeno ciglom i kaminom u interijeru. Od modernih stilova, prvi na njezinoj top list je boho.

 

- Tako je neograničen. Što god da ukomponirate u interijer, slaže se s ostatkom. Boho je eklektičan i zabavan, a upravo su to glavni razlozi zbog kojih mi se sviđa – rekla je Andrijana. Dodaje da se zaljubila u drvo zbog goleme mogućnost transformacije, odnosno potencijala iskoristivosti.

 

- Drvo je održiv materijal i zato je nevjerojatno poseban. Primjerice, imate stol od masiva i koristite ga 20-30 godina. No, to nije njegov kraj. Stol će se usitniti i od njega će nastati MDF ploče, odnosno to isto drvo će još 20 godina ili duže živjeti u obliku nekog drugog namještaja. Pritom, drvo je uvijek popularno, nikada ne izlazi iz mode i zbog toga je zapravo vječno – zaključila je Andrijana.

Podijeli:

  • Vlastita proizvodnja
    Prima za Vas upravlja kompletnim procesom proizvodnje namještaja od razvoja proizvoda i proizvodnje do dostave i montaže.
  • Domaća sirovina
    Prima koristi vrhunsku domaću sirovinu za izradu hrvatskog Prima namještaja.
  • Jamstvo kvalitete
    Prima, certificirani proizvođač namještaja, jamči vrhunsku kvalitetu te kontrolirane dobavljače.
  • Kratki rokovi isporuke
    Vlastiti razvoj proizvoda, proizvodnja, dostava i montaža omogućuje kratke rokove isporuke našim kupcima.
  • Razgranata mreža salona
    Prima je najveći maloprodajni lanac namještaja u regiji sa razgranatom mrežom od 57 Prima salona u Hrvatskoj.
  • Brza montaža i dostava
    Vlastita proizvodnja i brza izrada omogućuju kvalitetnu i brzu dostavu i montažu u Vašem domu.
  • Stručno savjetovanje
    Vrhunski tim Prima stručnjaka na usluzi Vam je pri odabiru cjelovitog rješenja za opremanje stanova, apartmana ili kuća za odmor.
  • Individualan pristup
    Za Vas radimo besplatnu izmjeru u Vašem domu i prijedlog idejnog rješenja opremanja interijera.
  • Hrvatski dizajn
  • Hrvatska proizvodnja
  • Hrvatska kvaliteta